Limbodansen onder de lat van keurmerk paarden welzijn

We zijn net op tijd gestart met ons initiatief www.hetnieuwepaardenhouden.nl Vandaag viel ‘de hippische ondernemer’ op de mat. Daarin is de ene lofzang na de andere te lezen op het keurmerk paarden welzijn, waarbij één van de eisen is dat paarden een half uurtje per dag mogen loslopen en paarden zes uur zonder ruwvoer mogen staan (2 uur is het absolute maximum m.b.t. gezondheid). Wat natuurlijk één grote farce is. Elke pensionstal en elke manege kan op die manier aan de normen voldoen, want bij het uitmesten van de boxen worden de paarden meestal toch even in een paddock gezet.

Alle bobo’s hebben hun eigen column in het blad, de hoofdredacteur, de voorzitter van de sectorraad paarden, directeur van de FNRS en allemaal vertellen ze wat voor een enorme sprong voorwaarts dit keurmerk is. De lat ligt zo hoog dat je alleen maar hoeft te limbodansen om eronder door te komen.

Verder wordt er in het blad een samenvatting gegeven van de vergadering van de Kamercommissie die volledig in hun eigen voordeel wordt uitgelegd en het rapport van Dier en Recht wordt als onwaar weggezet. De minister laat het reguleren weer aan de sector zelf over, hoera. Maar wat al deze instanties niet doorhebben is dat de rest van de wereld ondertussen wél veranderd is: Paardeneigenaren verdiepen zich in welzijn voor paarden, doen kennis op en leren bij en zien ook dat het ophokken van paarden in kooien z’n langste tijd gehad heeft. De belangrijke instanties in de sector draaien nog steeds op hun stoommachine en hebben niet door dat er allang wind- en zonne-energie zijn. Ga vooral zo door, hou vast aan de tradities, probeer het publiek nóg een keer uit te leggen waarom het zo goed is wat we al honderd jaar doen en laat je ondertussen gewoon links en rechts inhalen door mensen die wel innoveren en wel vernieuwen.

Er is toch geen ondernemer meer die zich wil laten associëren met een half uurtje loslopen en daar ook nog eens 200 – 700 euro jaarlijks voor moeten neerleggen, voor een bordje op de muur waarbij iedereen nu denkt: “Oja dat betekent dat paarden een half uurtje los mogen lopen en zes uur zonder ruwvoer mogen staan (dan hebben ze allang een maagzweer, 2 uur is het absolute maximum!) en waarbij de ondernemer jaarlijks wordt uitgekleed voor een paar honderd euro.” Het is tijd voor verandering, het kan wél; paarden buiten huisvesten op veengrond. Het kan wél; paarden buiten huisvesten in de randstad. www.hetnieuwepaardenhouden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *