“Maar overdag gaan de paarden naar buiten……”

Na het lanceren van de website hebben we toch een aantal mailtjes gehad van pensions met stallen die toch ook heel erg graag op de kaart wilden, want ‘overdag gaan de paarden naar buiten’. Helaas betekent ‘overdag naar buiten in de winter’ dat paarden van vanaf vijf uur ’s middags tot negen uur ’s ochtends binnen staan en dus 16 uur lang onafgebroken in hun box van 3 bij 3 staan.

Een ander aspect bij veel stallen waarbij de paarden ‘overdag naar buiten gaan’, is dat ze meestal in individuele paddocks staan. Zo’n postzegel paddock is meestal ook niet zo groot als een rijbak en als ze geluk hebben staat er een slowfeeder in. Postzegelpaddocks zonder ruwvoer, zijn eigenlijk een box zonder dak en zonder eten, geen wonder dat het paard graag naar binnen wil! Ze kunnen hun kont er amper keren, laat staan dat ze er even een sprintje kunnen trekken.

Ruwvoer in een postzegelpaddock is wel een verbetering, maar de paarden kunnen niet spelen met elkaar. Paarden moeten niet alleen elkaar kunnen zien, maar ook aanraken en kunnen spelen. ‘Overdag naar buiten’ en dus ’s nachts in boxen, voldoet helaas niet aan de natuurlijk behoeften van een paard. Een paard is ondanks het fokken van bepaalde rassen, nog steeds een steppedier dat het hele etmaal loopt en eet.

De kaart van ‘hetnieuwepaardenhouden’ is echt gericht op pensionplekken en maneges waar de paarden altijd buiten staan, in een groep en met voldoende ruwvoer. Overdag naar buiten in paddocks deden we jaren geleden ook al, het kan anders, het moet anders! Een paard is geen fiets die je ’s nachts in de schuur zet en overdag in het fietsenrek….

 

9 gedachten over ““Maar overdag gaan de paarden naar buiten……””

 1. In principe een goed idee in de praktijk niet altijd haalbaar.
  Op mijn stal (niet in nederland) staat mijn paard van ongeveer midden april tot eind november in de wei met 1 of 2 anderen. De andere maanden snachts op stal wegens de grond is dit het beste.

  1. Het kan dus wél, dat blijkt, óók op veengrond, óók op klei, óók in de randstad. Het kan niet, is bewezen onzin. Op elke bodem kan nl wel altijd die prachtige rijbak aangelegd worden, dus kan een droge paddock voor paarden óók aangelegd worden. Kan niet = wil niet.

   1. Mee eens. Wij zitten ook op klei en dat is ‘slechts’ duurder om het goed droog te maken. Oftewel we moeten dit in stappen doen en niet onmogelijk.

   2. Hier geef je zelf eigenlijk het antwoord al dat het wel kan maar de grond de uitdaging is. En ja, ik kan het weten ik sta op lage kleigrond. Betekend niks meer dan dat je de tracks passend maakt voor kleigrond. En ja dat kost tijd, vieze handen en geld, maar onmogelijk? Nee! Denk er eens over na, je maakt je paarden er zo blij mee

 2. Dit vertel ik al jaren en leef het ook voor. Helaas geeft een gem. stal of eigenaar hier niet voldoende ruimte voor. En dan het vreselijke idee, dat ze zich misschien blesseren
  Ik zou zeggen, ga zelf eens 23 uur in de wc zitten. Niets te doen, paar keer per dag, krijg je wat eetbaars en dan mag je 1 uur per dag onder leiding bewegen. Kijken hoe veel plezier dit je brengt

 3. En dit is precies de reden dat ik de investering heb gedaan om paarden aan huis te hebben! 9000m2 kleigrond, 160m2 paddock/bak, wat verharding en een schuilstal. Dit voorjaar starten met een (goede droge) track en bomen planten. Nooit maar dan ook nooit meer een paard verlicht op stal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *