Over ons

Deze website is ontstaan na de lancering van het keurmerk paard en welzijn, waarbij een half uur loslopen als voldoende wordt beschouwd. Zie:

http://keurmerkpaardenwelzijn.nl/wordpress/

Daarin is te lezen:

Het paard is van nature een steppedier, waarvan anatomie en fysiologie zich hebben aangepast aan 5-10 km scharrelend foerageren verdeeld over 24 uur. De verdediging van een paard in de vrije natuur bestaat uit het permanent gebruik maken van accurate en gedetailleerde waarneming van groepsgenoten en omgeving. De verdediging tegen predatoren bestaat uit ten eerste hun zeer goede zintuigen te gebruiken en bij twijfel het snel weg springen en het vermogen om lang en hard te lopen. Het bewegingsstelsel van paarden is voor beide taken uitermate geschikt, mits pezen, ligamenten et cetera dagelijks worden getraind.

Hieruit is slechts één conclusie te trekken; namelijk dat paarden niet op stal horen. Paarden horen buiten in een groep, met voldoende ruimte en ruwvoer. Toch is het keurmerk zó ver uitgekleed dat een van de voorwaarden is dat paarden minimaal een half uur los lopen per dag en dat een box met een buitenluik betekent dat de oppervlakte van de box met een paar vierkante meter extra wordt gewaardeerd. Een half uur vrije beweging per dag is niets. Misschien wordt het duidelijker als we dit projecteren op een hond en een kat. Een paardenbox is volledig vergelijkbaar met een kattenbak. We sluiten nu onze kat op in de kattenbak, zoals we paarden in boxen zetten, richten een keurmerk op en zeggen dan:

Een kat moet in zijn kattenbak wel kunnen draaien en liggen, het oppervlak van de kattenbak wordt met een halve vierkante meter groter gerekend als er een luikje in zit. Het is wel belangrijk dat een kat een half uur per dag van zijn kattenbak af kan en het baasje zo’n twee uur per dag de kat mee uit wandelen neemt. Dan is het verder prima dat de kat 21,5 uur per etmaal in z’n kattenbak verblijft en krijgt de kattenbak het welzijnskeurmerk

Dan klinkt het ineens idioot en elk dierenasiel die dit zou doen zou per direct gesloten worden of op z’n minst rotte eieren tegen de ruit krijgen.

Daarom moet het anders. We gaan niet meer wachten op instanties die een keurmerk opstellen waar elke pensionstal zonder enige extra moeite aan kan voldoen. We gaan het zelf doen, met elkaar! Een kaart met alle pensions waarbij paarden altijd buiten staan. Er is geen geld, geen sponsors, geen reclame, geen financiering, ook geen duur jaarabonnement voor ondernemers (keurmerk paardenwelzijn kost tussen de 200 en 700 euro PER JAAR voor ondernemers), wel liefdewerk oud papier en bijdragen van paardenliefhebbers. Daarom draait de website vanuit ons huis en is er een eenvoudige opzet. We kunnen niet elk pension persoonlijk komen checken, maar de sociale controle in paardenland is groot genoeg en het wereldje is klein genoeg. Wie de boel belazert valt snel genoeg door de mand, dat is ook al gebeurd; pensions die beweerden dat de paarden buiten stonden, maar toch alles op stal zetten… het komt vanzelf uit. Er is altijd wel iemand die de stal kent.

We zijn begonnen met het invoeren pensionplekken en plekjes waar paarden het jaarrond buiten kunnen staan. Er zijn grofweg twee systemen in Nederland van groepshuisvesting, waarbij het grootste verschil is of er wel of geen ‘track’ aanwezig is. De ‘track’ is een looppad afkomstig uit het paddock paradise systeem. Zie www.paddockparadijs.nl voor meer info.

3 sterren = paarden altijd buiten in een groep, voldoende ruwvoer en een tracksysteem/paddock paradise

2 sterren = paarden altijd buiten in een groep en voldoende ruwvoer

1 ster = loop- of groepsstallen voor paarden

Over de kwaliteit van het ruwvoer zeggen we dus niets, omdat dat ook afhankelijk is van de aanvoer en de partij die een pension inkoopt en dus wisselend kan zijn. Het wel of niet kunnen schuilen onder een afdak is ook bewust niet meegenomen. Enerzijds omdat het door gemeentes nog altijd lastig wordt gemaakt, anderzijds omdat een schuilmogelijkheid in de zin van een schuur niet per se nodig is voor een paard. De ervaring van mensen met paarden al jaren buiten is, dat paarden eigenlijk maar zelden gebruik maken van een inloopstal (tenzij er gevoerd wordt), of het gebruiken als wc (daarom hebben wij er betonplaten ingegooid).

Voor paarden zijn bosjes, bomen, schutting, houtwal, wilgentenenmuur ook een prima optie en bij twijfel kun je altijd nog je paard een regendeken opdoen. Een werkbare vuistregel was op de weide die ik had aan de Noordzeekust; wanneer er meer dan 8mm regen voorspeld werd deed ik m’n paarden een regendeken op. De rest van de tijd deed ik de deken af, want een regenbui kan een paard best hebben en ze krijgen zelf een prima winterjas. Het regent eigenlijk niet zo vaak in Nederland. (www.hetregentbijnanooit.nl)

Ongetwijfeld zullen er nu weer mensen als tegenargument gebruiken dat paarden in de blubber ook heel zielig is en de Oostvaardersplassen ook niet natuurlijk zijn. Klopt, daar willen we ook niets mee te maken hebben. Het buiten huisvesten van paarden kan ook prima zonder modder, aangezien het ook altijd lukt om droge rijbakken aan te leggen. Een beetje modder is niet erg, maar paarden moeten ook ergens droog kunnen liggen; en dat kan ook best een berg mul zand zijn (zonder een dakje).

Sporten met een paard met wintervacht is ook géén probleem. Een paard kan prima zweten door z’n wintervacht en hoeft niet droog de wei op. Paarden worden niet ziek van bezweet terugzetten op de weide.  We hebben hier endurancepaarden klasse 4 startgerechtigd die wedstrijden liepen (en lopen) van meer dan 100 km en nooit geschoren zijn en nooit een deken op hebben gehad en altijd buiten lopen. We stappen ze zelfs niet eens uit. Het kan écht.

Meer info:

www.paardnatuurlijk.nl

www.paddockparadijs.nl

De Duitse buren zijn al veel verder en hebben ook een veel mooiere website met alle buitenpensions over heel Duitsland:

https://www.stall-frei.de/stall/kat-paddock-trail/